Vrijheid

Vrijheid is zoveel meer

Ik word wakker van fluitende vogels. Het is februari en het voorjaar zit in de lucht. Wakker worden van getjilp is fijn. Wakker worden in het besef dat het ‘moeten’ er niet meer is, is dubbel fijn.

Dat is vrijheid. Althans zo voelt dat nu voor mij.

De agenda en wekker waren mijn kompas. Met ploegendienst, volle agenda’s van het gezin en allerlei activiteiten kon het niet anders. Het was het ritme van alledag en ik zag dat ook bij anderen. Ik wist niet beter. Ik zette mijn wekker een uur eerder zodat ik nog wat ‘mij-tijd’ in de ochtend had.

Sinds we de stap naar kleiner wonen in een community hebben gezet is het anders. De kinderen zijn de deur uit. Manlief heeft ontslag genomen dus geen ploegendiensten meer. Terugkijkend heb ik dat ook gedaan. ‘Ontslag’ nemen. De afgelopen twee jaar heb ik heel weinig betaald werk gedaan. Het was een ontslag van presteren en waarmaken, van moeten en doen.

Met het ontslag kwam de vrijheid.

Vrijheid in wakker worden als je uitgerust bent.

Vrijheid in werken waar je hart ligt

Vrijheid in meedoen aan activiteiten waar je energie van krijgt

Vrijheid in kiezen wanneer je dingen doet

Vrijheid om nee te zeggen

Vrijheid om ja te zeggen

Uiteraard zijn er nog ‘moetjes’. Vrijwilligerswerk is niet vrijblijvend. Wonen in een community is dat ook niet. Er zitten bepaalde verplichtingen aan, ook als je niet zo veel zin hebt.

Natuurlijk zijn er nog ‘moetjes’ die gerelateerd zijn aan je privéleven. Al is het maar het huis poetsen voor er visite komt of er een open dag in de community is. (ja, geef maar toe, ook jij maakt het toilet even schoon als je (schoon)moeder komt!). De wekker wordt ook nog wel eens gezet.

De grootste vrijheid is dat ik de agenda en de wekker zelf bepaal. Niet meer doen omdat het moet of wordt aangeraden, maar vooral omdat ik het wil.

Vrijheid is doen door te willen en niet door te moeten.

Het is die vrijheid waar veel mensen op aanhaken bij hun overweging om te willen wonen en leven in een community. Echter, als dat de belangrijkste overweging is om in een community te gaan wonen, raad ik je aan om eens een terugblik te werpen op je huidige leven.

Ontdek wat je echt zoekt en wat je onbewuste blokkade is om dat te bereiken. Ruim dat op en ontdek waar je dan werkelijk jouw vrijheid vindt. In een persoonlijke sessie help ik je met die blokkades. In de workshop ‘Wonen in een Community – de basis’ ontdek je jouw fundament om vrijheid in een community te vinden.

Meer weten? Kijk op mijn website en stuur dan een mail met jouw vraag. Dan hebben we contact en ontdekken of ik je, in alle vrijheid, ver kan helpen.

Op jouw drijfveer!

Michaela Wierdsma

Michaëla Wierdsma

PS: 25 maart 2023 is de eerst volgende workshop ‘Wonen in een Community – de basis’. Kom je met z’n tweeën dan is er, naast dat je een en ander nog kunt uitwerken, ook een leuke duo korting.

Foto door: Basil James on Unsplash

 

5 1 stem
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Welkom bij LiberTerra
Community leven

Gastvrijheid en de waarde van tijd

Water was een van de eerste dingen die de bouwkring aanpakte bij de voorbereiding van de bouw van LiberTerra.
Teveel, te kort en grijs water. Het kwam allemaal langs. Samenwerking ten top, gebaseerd op ieders expertise.

Lees verder »
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x