Een Ecologische VoetAfdruk van minder dan 1, dat is mijn streven. Want ook ik kan er niet meer omheen. Ook ik heb invloed op mijn nalatenschap. Echter, tussen woord en daad zitten de 3 G’s: geweten, gemak en gebrek. Gebrek aan kennis, tijd en zin. Soms ben ik gewoon liever lui dan moe.

Geduld is een schone zaak zeggen ze. Geduld, het is een waarde die ik beoefen, maar wát is dat een uitdaging.

Dat kom ik nu tegen in het project LiberTerra Geestmerambacht in Koedijk. Dit vijf jaren project bestaat uit tien kleine woningen (maximaal 61,5 m2 woonoppervlak) en een kenniscentrum. Om dat laatste draait het hele project. Kennis delen. Kennis van circulair bouwen, wonen en de deeleconomie. Ook wel de WEconomy genoemd. Dat we daar ook tijdelijk gaan wonen is een tweede.

En voor dit project heb ik geduld nodig. Voor mijn gevoel eindeloos geduld. Geduld voor de vergunning, geduld voor het contract met het grondeigenaar, geduld met ontwerpen van ons huisje, geduld met de medebewoners en vooral geduld met mezelf.

Het zit namelijk zo: ik zie het project al voor me. De bezoekers, de bewoners, de permacultuur tuin, de samenwerking met de buren, de kopjes thee op ons terras in de zon, de avondjes bomen over van alles, de knutselmomenten met de kinderen die er ook wonen, en de wandelingen in de omgeving. Ik woon er in gedachten al!

Maar ja, voor het zover is zijn er nog heel veel hordes te nemen.

Dus oefen ik geduld.

Geduld oefenen

Het is eigenlijk heel eenvoudig, geduld oefenen. Houd het eind voor ogen. Niet alleen van het grote project maar van alle tussenprojecten. Tussenprojecten zijn onderdelen van het geheel. Dat gaat bij dit LiberTerra project van het ontwerpen van ons huisje tot gevelbekleding uitzoeken, van infrastructuur uitschrijven tot het graven van de kabeltraces.

Het is reuzehandig dat ik talent voor overzicht en plannen heb, en dat wat er allemaal moet gebeuren in plaatjes voor me zie.

Het belangrijkste is echter dat ik weet en continue besef:

Je kunt de rivier niet duwen

Met andere woorden, hoe mooi de schema’s, ideeën, plannen en interactie ook zijn, het gaat in het tempo van de spreekwoordelijke stroom van de rivier.

De kunst is dan om daar waar mogelijk de loop van de rivier aan te passen zodat deze vanzelf sneller stroomt. Dat doe ik bijvoorbeeld door me goed in te lezen of voor te bereiden. Of, en dat is vaak nog beter, in de projectboot te stappen en je mee laten voeren met die stroom. Je zit nooit alleen in een project en niet iedereen heeft hetzelfde tempo. Soms is de stroom hectisch (snelle besluiten moeten worden genomen) en soms traag (overlegstructuren). Beide hebben z’n charme en met beide kom je uiteindelijk bij de zee. Doel is bereikt met minder stress en wordt je geduld duidelijk minder op de proef gesteld.

Nog 3 tips:

  1. Gebruik de tussenprojecten als havens. In elke haven ontdek je nieuwe dingen, rond je zaken af en kun je een vinkje op je lijst zetten. Zo vul je je bootje met deelprojecten zodat als je uiteindelijk het weide water opgaat je alles bij je hebt wat nodig is.

  2. Visualiseer de route: hoeveel havens zijn er, hoe lang de reis duurt, wie is je bemanning op de tussenstukken enzovoort.
     
  3. Teken of schrijf dit uit. Voor dit project heb ik bijvoorbeeld een tijdschema van week tot week gemaakt bij de voorbereiding van dit project (ik ben degene die de bouwcoördinator is, vandaar). Op die manier kun je van week tot week zien waar het nu staat.

  4. Vier feestjes tijdens de reis. Dat geeft plezier, moed om door te gaan als het tegenzit, en een goede reden om chocola te eten.

Tot slot

Geduld is dan weliswaar een schone zaak, echter hoe schoon moet het zijn? Aan jou jouw antwoord.

Op jouw reis!

Michaela Wierdsma

Foto:  Dan Roizer on Unsplash

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x