Gastvrijheid en de waarde van tijd

Het balanceren tussen tijd geven aan een ander en aan jezelf

Mijns inziens is gastvrijheid ook een thema van leven in een community. We komen zo wel een keer kijken…..’ Na een vraag en antwoord interactie over open dagen kwam deze opmerking van iemand die tussendoor langs wilde komen en het terrein en huisjes wilde bekijken. Die opmerking kwam even bij me binnen. Dit voelde niet fijn.

Ik vermoed, het is vast niet zo bedoelt, maar toch!

De 11 momenten per jaar, ook op zondag, en de diverse workshops die gegeven worden zijn niet genoeg gastvrijheid. ‘Ik kom zo wel een keer langs!’

En daar zit de clou. Wanneer is het gastvrijheid, een thema dat bij LiberTerra (vrije aarde) past. En wanneer is het vrijheid voor jezelf, als bewoner van een community. Dit vraagstuk heb ik verscheidene malen aangekaart in gesprekken met mijn buren en ook in mijn interviews bij andere communities. Hoe doen zij dat, wat is hun gedachtegang hierover? Ongeacht wie ik waar dan ook sprak, het bleek een zoektocht tussen gastvrijheid en privé.

Dankbaarheid

Om het bij mijzelf te houden: de open dagen en inspiratie tours zijn een vast gegeven. Dat is iets waar ik me als community lid aan gecommitteerd heb en met plezier mijn kostbare vrije tijd voor inzet. Ze zijn ook leuk om te doen. Het zijn dé momenten om te vertellen over biobased bouwen, deels off grid leven, de materialen of het bouwen van een community. Het enthousiasme van de bezoekers is aanstekelijk.

Het heeft nog een groot voordeel, ik ruim weer eens flink op. De bezem gaat door mijn huis en de stofdoek maakt overuren. Het is net als voorheen toen mijn schoonmoeder op bezoek kwam, dan poetste ik echt het toilet ook nog even extra.

Waar ik ook blij van word is als mijn buren visite hebben of een workshop met een rondleiding geven. Daar zit ontspanning en gastvrijheid in. Bovendien hoef ik niet te poetsen.

De verwondering en bewondering bij zulke momenten laat mij weer even heel bewust stilstaan bij de enorme groei die er letterlijk en figuurlijk gemaakt is in deze community. De ‘wow, het is hier echt fantastisch’ dankbaarheid. Ik zie het, hoor het en voel het extra op dit soort momenten.

Privé ruimte

Wanneer ik de dankbaarheid ook zie, maar niet blij van wordt zijn de mensen die in mijn privé ruimte komen. Die een rondje fietsen over het terrein, naar binnen staan te loeren en je bevragen terwijl je aan het eten bent op je terras. Of zelfs in discussie gaan en mij vertellen dat het pad niet mijn voortuin is. Het zijn de impertinente vragen en de aanname dat het bordje bij de ingang ‘eigen terrein’ niet voor hen geldt, waar ik echt niet blij van word.

Tijd is voor mij een kostbaar goed. Mijn tijd besteed ik graag aan gastvrijheid, ook voor rondleidingen, echter wanneer het mij uitkomt tijdens een open dag, in een van mijn workshops of bij privé visite.

Op die manier zoek ik de balans tussen de gastvrijheid van LiberTerrra met tijd voor een ander én vrijheid voor mijzelf.

Hoe vind jij balans tussen tijd voor een ander en voor je zelf? Laat het weten in het reactieveld, ik doe graag tips en inspiratie op.

Op jouw tijd!

Michaela Wierdsma

Michaëla Wierdsma

PS: zondag 16 juli is er een open dag, ook mijn huisje is open. Wees welkom. Wel graag aanmelden ivm grote aantallen bezoekers. Voor open dagen vragen we een kleine vrijwillige bijdrage voor onderhoud van het kenniscentrum.

 

5 1 stem
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Wilhelmus
2 maanden geleden

Hi Michaela wat een mooie heldere observatie. Zeer herkenbaar en zo belangrijk om af te bakenen. Niet precies jouw verhaal maar in mijn ogen wel enigszins vergelijkbaar. Ik krijg vaak verzoeken om ergens gratis voor het goede doel te spelen. Als ZZP-er ben ik afhankelijk van betaalde opdrachten. “T is zo dankbaar werk” “er is helaas geen budget” “de mensen zullen het zo waarderen” “het is zo leuk wat je doet” Hoezeer ik de goede doelen en vaak de eenzame ouderen en mensen met een beperking een warm hart toedraag bepaal ik zelf heel graag welk project ik belangeloos een… Lees verder »

2
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x