Energie lekkages

Hoe voorkom je leegloop van energie

Vorig jaar hadden we lekkage in de keuken. We kwamen terug van vakantie en er zaten waterkringen in de wand. Het had flink gestormd met slagregens en enorme hoosbuien. Het terrein waar we wonen had blank gestaan. Manlief ging gelijk met de kitspuit aan de slag bij het kozijn, niet zeker of dat ook daadwerkelijk de oorzaak van de lekkage was. Niet echt slim. Onderzoek eerst de oorzaak van het probleem, waar is het ontstaan, om herhaling te voorkomen.

Communicatie

Zo gaat het regelmatig ook in de communicatie. Er is een probleem en er komt een oplossing, vaak zonder eerst te kijken wat nu werkelijk de oorzaak van het probleem is.

In elke community, bedrijf of gezin gebeurt dat. Zo ook bij ons. Er was een coöperatie overleg en het ‘hoofdpijn dossier’ stond op de agenda. Dat overleg was net een vergiet. De energie en enthousiasme voor dat onderwerp, wat ooit zo enthousiast werd omarmt, verdween als water in een vergiet. Een echt energielek. Met wat humor en iemands ‘dan doe ik het wel’ worstelden we ons door het dossier. Opgelucht maar ook ‘leeg’ gingen we uit elkaar.

Oorzaak

Wat opviel, de vraag waarom het zoveel energie kostte werd tijdens dat overleg niet gesteld. We waren allang blij dat iemand het oppakte. Die vraag kwam een paar dagen later wel bij de sociale kring, de kring die mogelijke hschuurplekken binnen de community in de gaten houdt, naar voren.

Hoe komt het dat dit onderwerp zoveel energie kost?
Wat maakt dat het enthousiasme nagenoeg verdwenen is?
Waar zitten de lekkages?
Welke behoeftes en gevoelens spelen er?

Lekkages

Het bleek dat de lekkage van energie niet alleen dat ene onderwerp behelsde. In gesprek met elkaar kwam er zoveel meer naar boven wat invloed had op dat ene onderwerp, dat we uiteindelijk blij waren om hier met elkaar over in gesprek te gaan. De eerste stap richting een oplossing.

Hoe spannend het ook was om het te uiten. Hoe pijnlijk ook voor je ego en hoe onzeker dit uiten ook is, het is noodzakelijk om de energie lekkages te benoemen.

Je zult toch eerst de oorzaak van een lekkage moeten vinden voor je deze kunt dichten. Het wordt anders net zo’n actie als manlief met zijn kitspuit. Je denkt de lekkage gedicht te hebben, blijkt de oorzaak echt wat anders te zijn!

Benoemen

De lekkage in huis was een praktisch iets. De energielekkages in een community, onderneming of familie is andere koek. Dan gaat het over persoonlijke verhalen, ervaringen, pijnpunten en ego’s die naar boven komen.

Het benoemen van een lek is een pijnlijk iets. Het toont je kwetsbaarheid, kan je onzeker maken en het is gewoon eng. Het is makkelijker om niets te zeggen en het maar op z’n beloop te laten in de hoop dat-het-wel-goed-komt.

De basis van benoemen van energielekken is vertrouwen en respect. Pas daarna kun je het hebben over behoeftes en gevoel. Met als volgende stadia de mogelijke oplossingen om het lek te dichten en weer energie te krijgen voor het dossier.

Herken je deze energie lekkages? En hoe zou jij ze opheffen? Ik laat me graag inspireren door jou, laat je inspiratie achter in het reactieveld hieronder, ik lees het graag.

Op jouw inspiratie!

Michaela Wierdsma

 

PS: de lekkage in onze keuken was veroorzaakt door het overgestroomde lekbakje van de koelkast! Het had helemaal niets met de slagregens te maken…

PS 2: Lijkt het jou ook fijn om in een community te wonen maar weet je niet of het echt geschikt is? Doe mee met de workshop Leven in een Community – de Basis en ontdek wat jou beweegt.

 

5 1 stem
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Community leven

Water de rest komt later

Water was een van de eerste dingen die de bouwkring aanpakte bij de voorbereiding van de bouw van LiberTerra.
Teveel, te kort en grijs water. Het kwam allemaal langs. Samenwerking ten top, gebaseerd op ieders expertise.

Lees verder »
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x